Čokoladna potica

Slastni recept za čokoladno potico. 

 

Recept za pito

 
 
Sestavine za testo - suhe sestavine:
  • 300 g moke TIP 500
  • 50 g mletega sladkorja
  • 1 suhi kvas
  • 1 vanilin sladkor 
  • 1 g soli
  • limonina lupinica
Sestavine za testo - mokre sestavine:
  • 2 rumenjaka
  • 60 g masla
  • 110 ml mleka
  • limonina lupinica (ni obvezno)
  • 1⁄2 žlice ruma

 Priprava kvašenega testa:

      • skupaj zmešamo vse mokre sestavine: stopljeno maslo, mleko, rumenjaka in rum.
      • v posodo pripravimo suhe sestavine za testo, katerim dodamo mokre sestavine in z vilico na hitro premešamo
      • na pomokani površini testo dobro pregnetemo z rokami in pustimo počivati 10 minut
 
Sestavine za nadev čokoladne potice:
  • 100 g masla
  • 120 g moke T500
  • 1,10 dl mleka
  • 134 g mleti sladkor
  • 134 g čokolade v prahu
  • 1 žlica ruma (ni obvezno)
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 čajna žlička kakava v prahu

Priprava čokoladnega nadeva: 

  • raztopimo maslo in dodamo moko, zatem postopoma vlivamo mleko, da ne nastanejo grudice
  • mešaj, dokler masa ni gladka ne pretrda
  • odstavimo in dodamo ostale sestavine, ter dobro premešamo
 

Končni postopek: 

  • testo stresemo na pomokano površino in razvaljamo na približno 40 x 60 cm
  • premažemo s čokoladnim nadevom po celotni površini
  • potico zvijemo v zavitek, položimo v namaščen pekač ali v potičnik, katerega pokrijemo s toplim prtičkom
  • počakamo cca 10 minut oziroma toliko, da se pečica segreje na 250°C
  • potico položimo v ogreto pečico in pečemo na 250°C dokler zgornja stran ne porjavi nato zmanjšamo na 160°C in pečemo še 3⁄4 ure
  • pečeno potico pustimo v pekaču še 15 minut, nato jo stresemo "na glavo" iz pekača in pustimo, da se popolnoma ohladi

 

Dober tek!