Praznični piškot
Suha mešanica za pripravo prazničnih piškotov.
Praznični piškoti ali medenjaki so tako omamno dišeči, polni toplih, prazničnih začimb.
Čeprav prijajo prav vse dni v letu , se jih največ peče med zimskimi prazniki. Naj iz vaših domov zadiši po praznikih!
Sestavine:
pirina polnozrnata moka (gluten) , moka tip 500 (gluten), rjavi sladkor, mleti mandelj, vzhajalno sredstvo: soda bikarbona , cimet, klinčki
Priprava:
OK sestavine mali kozarec teže 320 g stresemo v večjo posodo in dodamo:
1 jajce
75 g medu
75 g masla ali margarine (sobne temperature)
OK sestavine veliki kozarec teže 650 g stresemo v večjo posodo in dodamo:
2 jajci
150 g medu
150 g masla ali margarine (sobne temperature)
Potek priprave:
Sestavine z roko dobro premešamo, da dobimo gladko testo ki naj počiva vsaj eno uro ali več.
Oblika medenjakov je povsem poljubna. Iz testa lahko oblikujemo manjše kroglice, ki jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem. V kolikor bomo piškote oblikovali z modelčki (zvezdice, srčki, angelčki, smrečice itd.), na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo na 0,5 cm debelo in s pomočjo modelčkov iz testa oblikujemo različne oblike, ki jih polagamo na pripravljen pekač obložen s peki papirjem.
Pekač postavimo v predhodno segreto pečico na 180˙C in pečemo 10 do 15 minut oz. da postanejo piškoti zlato rjave barve.
Medenjake poljubno okrasimo. Lahko jih prevlečemo z medeno, sladkorno ali karamelno glazuro, stopljeno čokolado. Pri okrasitvi obliva se lahko tudi malo poigramo in medenjake posujemo s suhim sadjem ali z zdrobljenimi oreščki, sladkimi perlicami, barvnimi sladkornimi glazurami, …
Uporabno najmanj 6 mesecev od datuma polnjenja kozarca.
Vsak kozarec je ročno polnjen v Sloveniji.